tisdag 1 oktober 2013

Gruppsamtal

Nu börjar det åter bli dags för oss att organisera, förbereda och genomföra våra gruppsamtal. Vi har tagit ställning för att erbjuda något annat än traditionella föräldramöten. I många fall blir dessa gruppsamtal även istället för traditionella enskilda utvecklingssamtal. Förra terminen genomförde "forskaravdelningen" våra första gruppsamtal. Vi fick en väldigt positiv respons. Vi upplevde att föräldrarna blev delaktiga i vår verksamhet och i våra tankar på ett helt annat sätt. Vi delar in barngruppen i fem gruppsamtalsgrupper. Målet är sedan att ha en film på varje grupp när de utforskar och upptäcker något som har med vårt projektarbete att göra. 

Vi har inte några fasta grupper på vår avdelning utan arbetar i mindre grupper som bestäms från dag till dag och helt utifrån pågående projekt. Detta gör att vi måste tänka till angående gruppkonstellationerna när vi ska förbereda gruppsamtalen. Vi har nu gjort så att vi har tittat på det råmaterial vi har i form av filmer. Det visade sig då att vi redan har tre av fem grupper färdiga. Vi har redan tre filmer med olika grupper av barn som vi kommer att utgå ifrån. De två andra grupperna ser vi nu till att utmana i något speciellt intressant så att vi även kan filma dem.

På gruppsamtalet kommer alltså föräldrarna till de 4-5 barn som är med i respektive film. De får se filmen och efter detta lyfter vi våra olika tankar kring vad barnen gör och hur/vad de lär, upptäcker och utforskar. Vi försöker lyfta ut barnens enskilda positiva kompetenser och bidrag till gruppen.  

En grupp har arbetat med lera och en grupp med pappersbygg. En film har vi även från en promenad till vattentornet. Den filmen som vi kallar "Vägval" väckte vår förundran. Det blir en intressant diskussion om vilken väg de skall välja. I arbetet med lera och papper finner gruppen olika problem som de sedan har olika teorier och lösningar kring. 

4 kommentarer:

  1. Så viktigt! Vi ska också erbjuda gruppsamtal i höst. Jag har arbetat så på min förra förskola och har sett många vinster i att föra samman föräldrarna och låta dem bli mer delaktiga i verksamheten och dessutom låta dem få se sina barn agera i gruppen och prata om detta med de andra föräldrarna. Toppen!

    SvaraRadera
  2. Hej på Er!
    Vad härligta tt det gav så positiva erfarenheter med gruppsamtal!! Roligt att våga prova nytt och sen uppleva att det faktiskt gav "mersmak".
    Jag följer Er med spänning här på bloggen och läser vad Ni har för Er. Skulle vara roligt att komma och hälsa på Er.
    Många kramar
    från
    Alexandra

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag arbetar på en förskola där vi till våren har bestämt oss för att hålla utvecklingssamtal i grupp.
    Har en förhoppning om att ni kan svara några frågor;
    Hur presenterade ni gruppsamtalet för föräldrarna? Vad hade ni för motivering för föräldrarna att ha gruppsamtal istället för individuella utvecklingssamtal?
    Vilket syfte hade ni vid gruppsamtalet?
    Hur många föräldrarna bjöd ni in till samtalen? Och varför bjöd ni in detta antal?
    Tacksam för svar
    Hälsnignar Amelie

    SvaraRadera
  4. Vi pratade med alla personligen och lämnade samtidigt en inbjudan till dem. I inbjudan skrev vi om syftet samt lite kort om hur det skulle gå till. Vi bjuder in 4-5 familjer (viktigt med begreppet familj och ej föräldrar då det kan se väldigt olika ut). Upplägget har vi väl beskrivit lite i bloggen men vi har gjort lite olika. Nu i höstas visade vi helt enkelt filmer från vårt projektarbete och pratade utifrån det om barnens kvaliteér och bidrag. Vad vi ser och vad vi tänker men lämnade samtidigt utrymme för familjernas reflektioner. Syftet är lite kortfattat att vi blir till i ett sammanhang, vi är alla individer men vi lär och utvecklas ihop. Vi vill att föräldrarna skall få mer gemenskap, kunna ha större kännedom om, inte bara deras barn men även hur de förhåller sig till andra barn. Vi går alltså in på individuella positiva egenskaper men som en del av den gemensamma gruppen. Fråga gärna mer om ni undrar! Detta verkar vara väldigt "hett" nu vilket är spännande!

    SvaraRadera