fredag 26 februari 2016

Hållbar utveckling i ett rhitzomatiskt tänkande...

Vid vår senaste reflektionstund försökte vi bena ut, och sammanfatta vad det är för frågor som vi undersöker just nu. Det brukar bli tydligt när vi gör mindmaps. Vi ser att många barn varit intresserade av att bygga bland annat torn. De experimenterar sig fram och testar hållbarhet och balans i de olika konstruktionerna de skapar.

Något annat som vi också har erbjudit nu är att så frön. Detta intresse hänger kvar sedan förra våren. Vi intresserade oss för rötter i höstas då vi tog upp vår potatis. Dokumentation i form av bilder finns kvar och barnen minns mycket väl förra vårens experimenterande med fröer och potatisar. "Var är vattenmelonfröna?" frågade ett barn. För ett år sedan var dessa barn drygt 2 år men de visar väldigt tydligt vilka minnen som kan skapas av de allra yngsta och det är spännande att nu kunna bygga vidare på detta. Vi har sått tomat och gurka som barnen känner väl till. En stor (lite vissen) tomatplanta har vi fortfarande kvar på avdelningen och nu hoppas vi få några nya stora plantor! 

Olika former av spår har också varit intressant. Ett barn målade "spår". Ute har barnen fascinerats av spår i snön, både av människor och djur. 

Vi arbetar väldigt mycket med lera och har utmanat oss i att göra människor som är så pass hållbara att de kan stå upp. Vi ser att barnen här ibland gör "huvudfotingar" i lera precis som när de tecknar. Här ser vi tydliga förbindelser mellan de olika materialen och hur de kan komplettera varandra. Barnen får möjlighet att prova sina teorier på olika sätt med dessa olika material. 

Det kan tyckas som att vi har många spår att gå på här... Alltsammans kanske hänger ihop på flera olika sätt också. Antagligen gör det det om vi väljer att se det så. Det är som ett rhitzom som hänger ihop i många olika trådar. Hållbarhet kanske är ett ord som är gemensamt för allt det vi undersöker just nu. Hållbara konstruktioner, människor i lera som är hållbara, spår som försvinner, eller kan de också hålla i många år? Att odla handlar verkligen om hållbar utveckling. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar