onsdag 30 januari 2013

Digitala ateljéns tillblivande


Digitala ateljén

Vi är otroligt glada över att ha fått en digital ateljé till vår förskola. Den är centrerad i mitten av vår stora ateljé som i sin tur ligger mellan våra två äldrebarnsavdelningar. Här har vi nu en skanner, större dataskärm, dator och en ritplatta. Andra verktyg i form av "ägg" som är ett mikroskop kopplat till datorn via USB samt Ipad, kameror och videokamera har vi också. På avdelningen finns också en duk som man kan placera en kanon framför.

A 5 år har målat en spindel samt ett hål som den bor i och kan kryp in i.
Nya möjligheter öppnas ser vi. Nya sätt att använda barnens material till fördjupning.
Man kan tex skanna in en målning som vi gjorde idag, och lägga till fler detaljer på spindeln som tex ögon. Då kan man använda ritplattan som verktyg för att lägga till detaljer. Man kan sudda om man ångrat något och skapa någonting nytt, eller helt enkelt utveckla det man skapat tidigare.

Ipad som verktyg
 Ipad har vi haft på vår förskola ganska länge nu. Barnen kan dem men vi känner att vi behöver tänka till vilka appar vi använder och på vilket sätt vi använder dem. För oss har Ipad varit ett suveränt verktyg när det gäller att söka information. Vi går ofta ut på Google och söker efter bilder och liknande. Men vi använder oss även av en hel del pedagogiska appar. Det tar sin tid innan vi har det vi söker och det blir en del provande och också rensning av appar som vi inte tycker är särskillt pedagogiska och passande. Denna vecka har vi provat appen "Empatico" med lyckat resultat. Det vill säga, vi tycker den är meningsfull och barnen tyckte att den var rolig. Det vi direkt såg är att det krävs mycket diskussion också framförallt för att vi har många barn med annat modersmål. Men vi ser en potential i denna app och kommer att fortsätta arbeta med den.

tisdag 22 januari 2013

Miljön som den tredje pedagogen -med extra tillägg!

Att se miljön som den tredje pedagogen är en självklarhet för oss. Den skall vara estetisk, utmanande, spännande, utforskningsbar och variationsrik...

I början på denna vårtermin ägnade vi oss åt att förändra, göra spännande tillägg och ta bort det som inte intresserar för tillfället. Vi ändrade om och möblerade annorlunda. Det är viktigt att det det ska kännas "nytt" ibland.

Ett av tilläggen var en låda med sand i mitten av alla byggbord som nu är mer av karaktären "naturbygg" under utveckling. Vid denna leker barnen mycket, och de har ofta egna leksaker som tillägg.

Vi har länge låtit barnen ta med sig leksaker hemifrån. Nu läste vi just om detta i boken Att göra lärandet synligt -barns lärande individuellt och i grupp (Reggio Children). Det är skönt när våra teorier och tänkesätt stämmer överens med litteratur som vi läser. I boken står; "Barnen kan ta med sig föremål fram och tillbaka mellan hem och förskola. Att tillåta denna förflyttning av föremål -vilka ju faktiskt ingår i barnens liv -demonstrerar enkelt och klart kontinuiteten mellan förskola och hem". Vidare står att; "Barnen har lov att ta med vad som helst som intresserar dem; tiden, sättet och möjligheten att leka med leksaker från hemmet -allt detta förhandlas individuellt och gruppvis".

Vi upplever att de är genuint intresserade och leker längre med dessa extra tillägg. Vi har naturligtvis också möjligheten att reflektera om detta. Behöver vi tillföra något material? Vad är det för sorts leksaker barnen har med sig, med tanke på att vårt grundmaterial från vårt egna Remida är könsneutralt? Hur kan vi ta upp genusfrågor till diskussion med barnen? Hur bemöter och reflekterar vi själva om dessa frågor?



söndag 20 januari 2013

Ipad introduktion

Åh vad roligt vi haft haft idag! Vi har introducerat iPad på vår avdelning idag. Igår laddade vi hem olika appar som vi tänkte skulle passa våra barn. Många bra tips i boken Ipad i förskolan (kolla titel och författare).
tanken är att arbetet med iPad ska vara ett nytt och modernt komplement till projektarbetet om småkryp.
Ur ett språkutvecklande perspektiv är iPaden också ett bra komplement, vi kommer tillsammans att få lära oss massor av nya ord och begrepp.


torsdag 17 januari 2013

Projekt restaurang

Att tillföra rekvisita är att krydda leken
Vi har under de två veckor av terminen som gått koncentrerat oss på vår miljö. Vi behövde förändra vissa delar och tillföra nytt material. Vi har märkt ett intresse bland barnen av att leka restaurang. Vi har ett "kök" sedan tidigare men för att få restaurangkänslan behövdes mer rekvisita. Vi bildade en "restauranggrupp" av några intresserade barn och denna började med tillverkning av menyerna. Barnen fick komma överens om vilken mat som skulle stå i menyerna. Detta var ett utmärkt sätt att få in en meningsfull skrivaktivitet. Barnen skrev efter egen förmåga, och de tog också hjälp av varandra. Vi klistrade också in bilder på maträtterna, som vi hittat på google. Även matematiken kommer in i detta lilla restaurangprojekt. Några barn ritade pengar och klippte ut så nu kan man även betala för sig när man ätit klart, enligt priserna i menyn.

Restaurangprojektet involverar allt fler barn. Det var många som var med och gjorde mat av trolldeg och lika många som målade dem. En annan grupp av barn klippte ut sallad, tomater och ost till hamburgarna av tyg. De gjorde också en pizzasallad av smalare tyg. Mer tillägg kommer allt eftersom.

Restaurangleken är i full gång!

måndag 7 januari 2013

Nu öppnar vi dörrarna till en ny termin

Terminens första dag på förskolan. Det är alltid fascinerande att se hur barnen studsar in på avdelningen efter en längre ledighet. Fulla av förväntan och ögon som talar om att man har längtat tillbaka.
" Vet du vad jag har längtat efter förskolan", sa en femårig flicka. Det gör att vi blir alldeles varma i själen. Ett annat barn som kommer fram flera gånger och frågar efter sin kompis som fortfarande inte har kommit, "är hon försenad, kommer hon snart, kan du gå och se varför hon fortfarande inte har kommit?"Det känns bra att veta att vår förskola är ett ställe dit våra barn vill komma och ett ställe att längta efter. Vår uppgift som lärare blir att förvalta det på ett sätt som ger barnen en lustfylld vardag fulla av meningsfulla lekar, aktiviteter, möten med andra barn och vuxna, utmaningar och flera spännande projekt, både små och stora sådana.
Vi har flera utmaningar framför oss denna termin. En utav oss ska gå pedagogista utbildning och en av oss ska börja på att skriva på en bok.. Samtidigt tänker vi mycket på hur vi ska utveckla vårt stora projekt SMÅKRYP OCH RÖRELSE. Hur ska vi på bästa sätt organisera oss, hur tänker vi om projektgrupper, ska de vara fasta eller ska man kunna gå emellan?
Vi vill också fånga upp och följa upp alla de mindre projekt ideer som dyker upp. Alla de förgreningar som det stora projektet ger upphov till hos barnen.
"Superstruktur" kommer också finnas på vår "att göra" lista. Vi behöver bli bättre på att skriva ner vad var och en gör på avdelningen/ förskolan. Det blir ett sätt för oss att synliggöra vad vi gör samt att man aldrig ska behöva slösa med barnens tid. Om var och en vet vad den ska göra så frigör vi massor av tid till barnen. Det är också bra att veta att förberedelser inför dagens aktiviteter behöver göras och vem som ska göra det.. Ja, lite om den här terminen, härligt att få ha kommit igång!